Dat meldt Mozilla in een blogbericht op basis van cijfers die zijn verzameld door onderzoeksbureau Gemius. De cijfers gaan over het browsergebruik in Rusland, Oekraïne, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Hongarije, Estland, Letland en Litouwen.

Nederland

In Nederland had Firefox volgens Onestat in april 2009 een marktaandeel van 12 procent. Wereldwijd ligt dat in de Onestat-cijfers op 16 procent.

Concurrenten van webmonitor Gemius, zoals OneStat, NetApplications en StatCounter, hebben nog geen specifieke gegevens over Centraal- en Oost-Europa vrijgegeven.

10 procent voor Opera

Uit de gepubliceerde grafiek van Gemius blijkt dat het marktaandeel van Firefox in de onderzochte landen begin november is gestegen naar bijna 50 procent. Firefox passeerde afgelopen zomer al Internet Explorer in deze landen.

Ook de alternatieve browser Opera doet het goed in Oost-Europa. Die Noorse webbrowser heeft een aandeel van 10 procent in de negen gemeten landen. Google Chrome behaalt niet meer dan 2 procent, maar blijft daarmee nog wel voor op Apple's Safari.

'Ongeschikt voor netbooks'

Overigens waarschuwt Mozilla voor hitte-problemen bij gebruik van Firefox op bepaalde netbooks. Oorzaak is een hoog cpu-verbruik door de browser.

Mozilla heeft een speciale support-pagina over het onderwerp gepubliceerd. Daarin staat als tip het gebruik van de add-on Flashblock die Flash-elementen op websites kan uitschakelen. Flash, zoals gebruikt in ads, kan veel cpu-kracht vereisen.