Apps, apps, apps. Dat is waar het om draait bij het opbouwen van succesvol mobiel besturingssysteem. Mozilla wil met Firefox OS de hemel bestormen - via eerst opkomende markten - en kondigt in dat kader de ondersteuning van het populaire Apache Cordova aan. Daarvoor is de afgelopen maanden samengewerkt met het Cordova-team, meldt Mozilla op zijn ontwikkelaarsblog.

Cordova is een open source-ontwikkelplatform van de Apache Foundation. Met een set van API's kunnen ontwikkelaars bepaalde functionaliteiten - zoals de camera of versnellingsmeter- bouwen in JavaScript, CSS en HTML5. Google baseerde zijn toolset voor Chrome Apps bijvoorbeeld ook op Cordova, terwijl Cordova-ontwikkelaars de software ook al konden gebruiken voor Android-, iOS-, Windows Phone-, en BlackBerry OS-apps. Kortom: Firefox OS doet mee met de grote jongens.

HTML5 heeft de toekomst

Interessant zijn de mogelijkheden van Cordova met HTML5. Met het framework kunnen ontwikkelaars HTML5-apps ombouwen tot native apps, die tevens kunnen worden aangeboden via de app store van het bewuste platform. Wat betreft het Firefox OS is dat een natuurlijke gang van zaken, aangezien het OS vanuit zichzelf al leunt op HTML5-webapplicaties.

Maar Mozilla's strategie tot succes is om ontwikkelaars zoveel mogelijk HTML5-apps laten schrijven, zo schrijft webdeveloper James Long in de comments op het blog. Cordova moet daarbij gaan helpen.