De open source-stichting achter de bekende Firefox-browser laat zoals het eruit ziet vandaag weten dat het zijn inzet voor Thunderbird herziet. Die software is één van de weinige gratis open source-mailprogramma's die beschikbaar is voor verschillende besturingssystemen. Het draait op Windows, Mac OS X en Linux.

Firefox OS gaat vóór

“We stoppen niet met Thunderbird", schrijft manager Jb Piacintino van Mozilla in de uitgelekte interne mededeling. “Maar we stellen voor dat we het model voor releases en beheer aanpassen, op een dusdanige wijze dat security en stabiliteit voortduren tegelijk met innovatie en ontwikkeling door de gemeenschap."

Hij stelt dat Mozilla de inspanningen richt op belangrijke projecten voor het web en voor mobiel “zoals B2G". Daarmee verwijst de Thunderbird-manager naar het mobiele smartphonebesturingssysteem Boot to Gecko, wat net is hernoemd naar Firefox OS. Ontwikkelaars binnen Mozilla die nu aan Thunderbird werken, worden waarschijnlijk herplaatst naar andere projecten van de open source-stichting.

20 miljoen gebruikers

“We zijn tot de conclusie gekomen dat voortdurende innovatie voor Thunderbird niet de beste inzet is van onze middelen, gezien onze ambitieuze organisatiedoelen." Mozilla telt voor zijn mailclient zo'n 20 miljoen gebruikers wereldwijd. Piacintino stelt dat die mensen niet in de steek worden gelaten en dat de security en stabiliteit van Thunderbird “belangrijke behoeften" van dat project zijn.

Het is echter nog niet duidelijk hoe Mozilla het onderhoud aan zijn mailclient waarborgt als het de ontwikkeling ervan geheel overlaat aan vrijwilligers of aan willekeurige andere open source-organisaties. De vertrouwelijke memo aan Mozilla-medewerkers over het naderende loslaten van Thunderbird is afgelopen weekend op dataleksite Pastebin geplaatst.

Eudora

Thunderbird 1.0 is eind 2004 verschenen. De software dient sinds vierenhalf jaar als ondergrond voor het klassieke Windows-mailpakket Eudora. In april 2011 is Thunderbird van een eigen groep binnen Mozilla overgegaan naar het bredere Mozilla Labs, omdat webmail de rol van mailclients overneemt.

Update:

De openlijke blogpost over de eerst nog geheime nieuwe Thunderbird-koers staat inmiddels online.