Formeel is de nu beschikbare download een simulator van het in ontwikkeling zijnde Firefox OS. Mozilla-developer Myk Melez biedt deze software aan als add-on voor Firefox op Windows, Mac OS X en Linux. Ondanks de generieke beschikbaarheid van die open source-browser op die drie besturingssystemen, is er voor de Firefox OS-simulator wel sprake van drie verschillende downloads.

Uitproberen in Firefox

Na het downloaden volstaat een muisklik om de add-on te activeren. Vervolgens draait het mobiele besturingssysteem in de Firefox-browser. Terwijl Firefox OS nog volop in ontwikkeling is, moet de simulator het makkelijk maken voor developers om bij te blijven. Mozilla blogt dat het die software automatisch updatet. Versie 1.0 moet "binnenkort" af zijn.

Het smartphonebesturingssysteem valt in zijn huidige vroege staat al wel te voorzien van apps. Mozilla maakt namelijk een webbesturingssysteem, dus programma's daarop zijn gewoon webapps. Google hanteert eenzelfde aanpak met zijn Chrome OS, ontwikkeld voor netbooks. Techblog Ars Technica heeft de Firefox OS-simulator doorgenomen en bespreekt de ingebouwde functies en aanvullende apps.