Mozilla heeft geen plannen voor een Nederlandse release van Firefox OS. Het zwaar op HTML 5-leunende mobiele OS dat dit jaar de markt bestormde kondigde deze week zijn eerste update aan. In FFOS 1.1. is met name onder motorkap gewerkt aan prestatieverbeteringen. Daarnaast veel kleine nieuwe features zoals e-mail-import, push-notificaties, alsook 14 nieuwe talen.

Volgens sommige analisten is Firefox OS te laat op het strijdtoneel verschenen. Lees meer hierover op Computerworld.

Maar hoewel de Nederlandse taal wel wordt meegeleverd is een release hier nog ver weg, zo laat een woordvoerder van Mozilla weten aan Webwereld. “We hebben momenteel geen plannen om te starten in Nederland. Wel is er ondersteuning voor ontwikkelaars die willen werken met Firefox OS in het Nederlands.” Zij kunnen terecht op het Mozilla Developer Network (MDN) voor een ontwikkelaarstoestel.

'Positieve marktontvangst'

Firefox OS verspreidt zich gestaag door de wereld. Na de start in Telefónica -landen zoals Brazilië, Colombia, Venezuela en Mexico was Europa ook snel aan de beurt. In juli verschenen de eerste Firefox OS-smartphones in Europa. Spanje en later ook Montenegro, Polen, Servië en Hongarije. De teller staat inmiddels op ruim 20 operators en hardwarepartners. “Een positieve marktontvangst”, aldus Mozilla-CEO Jay Sullivan in een blogpost.

Firefoxosguide toont de Firefox-OS landen in een kaartje: Klik voor groot