Dat blijkt uit een onderzoek van David Eaves en Diederik van Liere. Zij analyseerden een dataset van meer dan 250.000 gebruikers van Mozilla's Test Pilot, gebruikers die de browsermaker toestaan anonieme data te vergaren over het gebruik van Mozilla-producten. Wat blijkt: veel plugins leunen zwaar op het gebruik van pc-geheugen, waardoor Firefox en de computer zelf langzamer worden.

Veel Firefox-gebruikers hadden deze ervaring al met het gebruik van zware plugins, maar door de visualisatie van de onderzoekers is in kaart gebracht welke plugins het meeste beslag leggen op het geheugen. Het zijn vooral Netscape plugins, zoals de National Instruments LabVIEW plugin 8.0 die in zijn eentje meer dan een gigabyte geheugen gebruikt. Met een combinatie van meer gebruikte plugins, zoals de combinatie Adobe Reader en Google Updater, wordt op meer dan 250 megabyte van het geheugen beslag gelegd.

Add-ons waarschijnlijk nog zwaarder

"Het is duidelijk dat niet alle plugins gelijkwaardig worden gecreëerd", blogt Eaves. Hij maant Mozilla dan ook om zelf een overzicht aan te bieden van geheugengebruik van Firefox-plugins. "Dit kan helpen de browse-ervaring te verbeteren. Het is waarschijnlijk nog wijzer om iets dergelijks in het leven te roepen voor Add-ons. Die zorgen denk ik voor de meeste vertraging in de browse-ervaring."

De onderzoekers wijzen er verder op dat de dataset niet compleet is. Als er meer gebruikers hun data zouden afstaan, kunnen ook de minder obscure plugins beter geanalyseerd worden. De Ze roepen Mozilla op een Open Data Portal te open, zodat de gebruikers zelf aan de slag kunnen met die data, en dat inzichtelijk kunnen maken.

Klik voor een grote versie.