De nieuwe combinatie van de twee Monkey-engines in Firefox 4, TraceMonkey and JaegerMonkey, zorgt ervoor dat de Mozilla-browser zijn huidige achterstand weet om te buigen in een voorsprong. Dat blijkt uit de x86-versie van de SunSpider-benchmark. Firefox 4's combinatie scoort 350,3 milliseconden, gevolgd door Google's V8 met 356,5 ms en Safari's Nitro met 369,7 ms.

Ook in benchmarks door Conceivably Tech scoort Firefox 4.0 b8-pre sneller dan zijn rivalen. Maar bij de x64-versie van SunSpider gaat Nitro aan de leiding. De tijdsverschillen tussen de Javascript-engines worden overigens steeds kleiner.

JägerMonkey

Chris Blizzard, directeur webplatform bij Mozilla, claimde onlangs al een voorsprong ten op zichte van andere browsers. De snelheidswinst is mogelijk vanwege een uitbreiding die JägerMonkey heet. JägerMonkey is een aanvullende Javascript-engine die het prestatieniveau moet verbeteren als reguliere uitvoering van Javascript-code door de huidige engine TraceMonkey geen soelaas biedt. In Firefox 3.5 kwam Mozilla met de Javascript-engine TraceMonkey.

De aankomende aanvullende engine heeft een andere aanpak voor het optimaliseren van code-uitvoering dan het huidige TraceMonkey. Als code niet goed wordt verwerkt door de tracing-aanpak van de huidige engine, treedt de dynamische compiler van JägerMonkey in werking. Die hanteert de method-aanpak voor de (just-in-time, jit) uitvoering van Javascript-code. Dit levert een relatief algemene (generieke) compilatie van code op, die minder snel is dan wat TraceMonkey doet, maar sneller is met code waar die huidige engine moeite mee heeft.