Hoofdontwikkelaar Jay Sullivan van de Mozilla Foundation vertelt aan de BBC dat het nog enkele dagen wachten is op de lancering. Firefox Mobile komt dan als eerste uit voor de N900-smartphone van Nokia, die de mobiele Linux-distributie Maemo draait. De mobiele browser is binnenkort te downloaden bij Mozilla en vervolgens ook in de Ovi Store van Nokia. Een bèta is al beschikbaar.

Eerder heeft Sullivan al tegenover de Britse editie van PC Pro gesteld dat Firefox Mobile het einde inluidt voor app stores. Die browser heeft volgens hem namelijk de snelste JavaScript-engine van alle mobiele browsers. Dit geeft webapps een oppepper en dat betekent weer het einde van platformspecifieke apps en de app stores daarvoor.

Niet voor iPhone

Na de N900-uitvoering volgen uitvoeringen voor andere mobiele platformen. Daarbij heeft Mozilla de besturingssystemen Windows Mobile (van Microsoft) en Android (van Google) op het oog. iPhone-gebruikers komen voorlopig niet aan bod, net als Blackberry-gebruikers.

Sullivan vertelt de BBC dat Apple veel beperkingen oplegt en dat de iPhone een nogal gesloten platform is. Hij ziet Firefox Mobile voor de Apple-smartphone "er niet snel van komen."

Versus Opera en Safari

Apple staat weliswaar alternatieve browsers toe op de iPhone, sinds januari dit jaar. Maar die concurrenten voor het eigen Safari moeten wel gebaseerd zijn op Webkit, de open source-engine die ook dienst doet voor Safari. Firefox gebruikt een andere engine, Gecko.

Firefox Mobile moet straks vooral opboksen tegen Opera, wat momenteel de meestgebruikte mobiele browser is. Safari is de nummer twee, maar is dus gebonden aan de iPhone. De wereldwijde nummer drie op de smartphonemarkt is de door Nokia zelf ontwikkelde browser, die is gebaseerd op Webkit.

Cloud-synchronisatie

Opvallende feature is de mogelijkheid te synchroniseren met de desktopuitvoering van Firefox. Dat geldt dan niet alleen voor bookmarks, maar ook voor openstaande webpagina's en de surfgeschiedenis. Mozilla gebruikt daarvoor de eigen synchronisatietechnologie Weave.

"Aan het einde van de werkdag kun je gewoon weglopen van je computer en dan doorgaan op je smartphone", legt Sullivan uit. Hij benadrukt dat die informatie wel versleuteld wordt verzonden.

Firefox Mobile biedt naast automatische aanpassing van webpagina's voor het telefoonscherm ook touch- en zoomfuncties. Ook ondersteunt de mobiele browser add-ons. Mozilla claimt daarmee de eerste te zijn. Sullivan verklaart tegenover de BBC dat dit functioneel wel andere add-ons zullen zijn dan die voor de desktopuitvoering van Firefox.