De nieuwe bèta van Firefox 4 heeft de tweede plek in de JavaScript race veroverd, nét achter de laatste alpha-versie van Opera . Firefox 4 is minstens drie keer zo snel als de laatste Firefox 3 in het verwerken van JavaScript.

Computerworld.com testte de nieuwe Firefox 4 bèta met behulp van de SunSpider JavaScript benchmarktool onder Windows Vista Business. Elke browser werd drie keer getest.

Met stip op twee

De enige browser die Firefox 4 bèta voor zich moet dulden is de alpha-versie van Opera 11. De top drie ligt erg dicht bij elkaar en Chrome 8 bèta op de derde plek. Volgens eigen tests van Mozilla kan Firefox makkelijk de eerste plek overnemen. Met behulp van V8 zou de browser zelfs vijf keer sneller zijn dan Firefox 3.6.12.

De laatste Firefox bèta is de eerste versie die de nieuwe JavaScript JIT (Just In Time) compiler meekrijgt. Die grotendeels verantwoordelijk is voor de snelheidstoename.

Hardwareversnelling

Ook nieuw in deze versie is de standaard ondersteuning voor de WebGL 3D graphics en het OpenType font-formaat. Verder is er hardware acceleratie toegevoegd, alleen in de Linux-versie is die door driver-problemen nog niet ingeschakeld.