Sinds maandag is in Frankrijk de omstreden wet HADOPI van kracht. De Franse antipiraterijorganisatie Trident Media Guard heeft op basis van die wet inmiddels informatie van zo’n 40.000 downloaders opgevraagd bij de internetproviders. Die downloaders krijgen binnenkort allemaal een eerste waarschuwing.

False positives

Momenteel vraagt Trident klantgegevens van zo’n 10.000 Franse downloaders per dag op maar binnen een paar weken moeten dat er volgens INpact 150.000 per dag zijn. Dat betekent dat in theorie in iets meer dan één jaar informatie van alle ruim 62 miljoen Fransen is opgevraagd. Vanwege het grote volume is de angst voor false positives dan ook groot in het land.

Met HADOPI verklaart Frankrijk downloaders de oorlog: Wie drie keer gepakt wordt op het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal raakt zijn internetverbinding maximaal een jaar kwijt. De internetproviders moeten meewerken aan het uitvoeren van de wet. Leveren zij niet binnen acht dagen de persoonsgegevens aan, dan staat daar een boete van 1500 euro per IP-adres op.

3,75 miljoen euro

Met de huidige 10.000 IP-adressen per dag kan dat voor een grote provider als Free.fr (25% marktaandeel) oplopen tot zo’n 3,75 miljoen euro boete per dag. De Franse providers gaven daarom al in 2008 aan dat zij het niet eens waren met de wet. Er zou veel werk zitten in het opzoeken van alle IP-adressen.

Mede om deze reden besloot een Amerikaanse rechter twee maanden geleden al dat providers slechts de gegevens van 28 downloaders per maand door hoeven te geven. Met de enorme aanvoer van Trident Media Guard lijkt dat in Frankrijk onmogelijk.

Trident verkrijgt de IP-adressen door torrents te downloaden en vervolgens te loggen wie er ook verbinding maken met die torrent. Andere downloadmethodes, zoals usenet, laten de Fransen vooralsnog met rust.

Filteren

Gisteren stemde het Europees Parlement in met een voorstel om illegaal downloaden harder te bestraffen. Mocht deze maatregel bindend worden, dan kunnen internetproviders binnenkort onder druk gezet worden door autersrechtenbeschermers. Onder linkse partijen in het Europees Parlement bestaat de angst dat providers daarom in de toekomst het internetverkeer gaan filteren.

Naar verwachting worden de eerste downloaders in Frankrijk binnen een aantal maanden afgesloten.