Het bestand is inmiddels verspreid. Wilders heeft rond 19.00 uur een link naar de video op de website van z'n partij PVV gezet, die vrijwel meteen plat ging onder de massale toestroom. Ook LiveLeak, waar de video wordt gehost, heeft momenteel grote moeite om het videobestand af te spelen.

LiveLeak meldt op haar homepage dat het 'een aantal functionaliteiten van de site heeft uitgeschakeld vanwege het intensieve verkeer en doelgerichte aanvallen van hackers'.

Fitna is een visuele aanklacht tegen 'de gewelddadige Koran' en de 'extremistische islam' en opent met de Deense cartoon van de profeet Mohammed met de bomtulband. De ruim zestien minuten durende video staat vol met beelden van aanslagen en geweld, zoals de terreuraanslagen van '9/11', 'Madrid' en 'Londen'. Tevens worden beelden getoond van verscheidene radicale moslims die in haatspeeches oproepen tot geweld tegen niet-islamieten.

Mohammed B.

Ook is een audiofragment te horen dat wordt toegeschreven aan Mohammed B, die zegt dat als hij de moord op Theo van Gogh, 'als hij de kans zou krijgen, precies hetzelfde over zou doen'.

Dit alles is gelardeerd met diverse vertaalde Soera-verzen uit de Koran, waarin onder meer wordt opgeroepen ongelovigen 'in een vuur te laten braden' of 'de nek door te hakken'. Aan het eind van de film wordt ingezoomd op een lont, terwijl een tikkende bom te horen is. Dan volgt beeld en geluid van een blikseminslag.

Peer Gynt

Het geheel wordt muzikaal ondersteund door de treurige muziek van Ases Tod, het tweede deel van de Peer Gynt-suite van Edvard Grieg.

Er is een Nederlandse en een Engelse versie. De Nederlandse werd in het eerste uur na publicatie al ruim 700.000 keer bekeken. De Engelstalige totnogtoe ruim 200.000. Of ten minste pogingen daartoe, want het is op dit moment praktisch onmogelijk de video af te spelen.

Tegen censuur

LiveLeak.com is een goed gekozen medium voor Fitna. De Britse videosite is te vergelijken met YouTube, maar is gespecialiseerd in actuele en politieke kwesties. Er wordt ook veel, al dan niet gewelddadige, raw footage geplaatst. In 2007 werden beelden van de executie van Saddam Hussein op LiveLeak gezet.

De site gaat er prat op zich zo min mogelijk te bemoeien met de inhoud van de geposte video's. En dat geldt ook voor Fitna, zo stelt de beheerder van LiveLeak.

Eerder haalde de Amerikaanse provider Network Solutions Wilders' site fitnathemovie.com uit de lucht omdat het bedrijf de inhoud van te voren wilde controleren na vermeende klachten.

'Open' voor discussie

In een eerste reactie zegt Wilders dat hij 'ontzettend blij' is dat de film uit is. "Ik wil laten zien dat de Islam onze beproeving is. Als wij onze vrijheid willen behouden moeten wij minder islam in Nederland hebben." Maar Wilders zegt wel nu het land in te willen om te discussiëren met moslims.

Update: inmiddels is de Engelse versie ook op Google Video te zien, zijn er verschillende mirrorsites in het leven geroepen en torrents beschikbaar.