Een definitieve releasedatum voor de nieuwe Flash versie is nog niet bekend. Versie 10 is volgestopt met een aantal nieuwe functies waarmee Aodbe hoopt de huidige dominantie van de technologie pakket te kunnen behouden.

Flash is geïnstalleerd op 98 procent van de pc's, maar Adobe voel de hete adem van concurrenten als Microsoft's Silverlight, Ajax en Sun's JavaFX in de nek, meldt InformationWeek.

Lat een stuk hoger

Volgens David Wadhwani, general manager van de Platform Business Unit bij Adobe voegt de nieuwe versie van Flash dan ook veel toe: "Adobe heeft een lange geschiedenis waarin het met regelmaat technologieën heeft gecreëerd die de richting van de markt hebben bepaald. Wij geloven dat deze bètarelease van Adobe Flash Player 10 de lat opnieuw een stuk hoger legt", zegt Wadhwani tegen InformationWeek.

3D-animaties

Een van de belangrijke nieuwe mogelijkheden is het gebruik van driedimensionale animaties. Een andere nieuwe functie is een nieuwe reeks filter-effecten die gebruik maken van Adobe's Pixel Bender Toolkit, dat zich op dit moment nog in een testfase bevindt. Deze toolkit laat ontwikkelaars effecten aan Flash-media toevoegen.

Daarnaast heeft Adobe de prestaties van het programma verbeterd, door de grafische kaart te gebruiken voor het renderen van Flash graphics. Ook wordt er gebruik gemaakt van dynamic streaming, wat inhoudt dat de kwaliteit zich aanpast aan de beschikbare netwerksnelheid.

Toepasbaar in AIR

De tekst engine is voor Flash Player 10 volledig herschreven, om zo onder andere meer invloed uit te kunnen oefenen op lettertypes. Er is een verbeterde versie van de Drawing API toegevoegd, waarbij het niet langer nodig is om handmatig code in te voeren voor ingewikkelde vormen.

De betaversie van Flash Player 10 werkt op verschillende versies van Windows, Mac OSX en Linux. Volgens Adobe zullen alle functies van Flash Player 10 daarnaast ook beschikbaar zijn in toekomstige versies van het AIR platform.