Adobe toont Catalyst vandaag tijdens zijn Max-conferentie in San Francisco, meldt Infoweek.

De nieuwe applicatie stelt ontwerpers in staat een vormgegeven gebruikersinterface 'up te loaden' vanuit Photoshop of Illustrator. Catalyst genereert vervolgens automatisch de opmaakcodes om de knoppen te laten werken in Flash. Op deze manier denkt Adobe dat designers veel sneller hun vormgegeven navigatie-elementen bruikbaar maken voor het web.

Doel is volgens Adobe om de samenwerking tussen ontwerpers en programmeurs te vereenvoudigen. Flash Catalyst is geïntegreerd met de Adobe CS-producten en met Flex Builder, waarmee ontwikkelaars sneller applicaties kunnen bouwen.

Flex en Air

Adobe kwam maandag ook met de eerste testversie van Flex Builder 4, bijgenaamd Gumbo. Deze bevat naast ondersteuning van Catalyst ook verbeteringen in de debugger en de editor. Volgens Adobe is Flex Builder momenteel vooral populair bij Javascript-ontwikkelaars en minder bij andere programmeurs. Met de nieuwe versie hoopt het bedrijf daar verandering in te brengen.

Adobe bracht bovendien Air 1.5 uit voor Windows en Mac. Air bevat nu onder meer de opensource WebKit html-engine. De Linux-versie volgt eind dit jaar.

Cocomo voor de cloud

Adobe onthulde maandag verder de publieke testversie van Cocomo, een online platform voor 'cloudcomputing'. Ontwikkelaars kunnen ermee extra toepassingen toevoegen aan hun webapplicaties.

Het is bijvoorbeeld mogelijk live audio- of video en tekstchats in bestaande applicaties te integreren. Ook is het mogelijk met Cocomo nieuwe applicaties te bouwen, zoals online spellen met meerdere spelers. Cocomo wordt al gebruikt door Acrobat 9 en Adobe Reader 9, waarmee online samenwerken in en rond PDF-documenten mogelijk is.

Mix tussen desktop en cloud

Technisch directeur Kevin Lynch van Adobe zegt tegen Cnet dat het bedrijf zich nu richt op een mix tussen programma's op desktop en online diensten.

Eerder dit jaar lanceerde Adobe ook al Photoshop Express, de deels gratis online versie van zijn populaire fotobewerkingsprogramma. Ook presenteerde het bedrijf een versie van Photoshop.com voor de mobiele telefoon.