Flash-maker Adobe lanceert een volwaardige Flash-speler voor smartphones, maar niet voor de iPhone. Adobe demonstreert de software deze week op zijn Max 2009-conferentie in Los Angeles. Online demonstratievideos met de Palm Pre (webOS) en de Toshiba TG01 (Windows Mobile) zijn op de Labs-site van Adobe te bekijken.

Eerder bood het bedrijf slechts een afgeslankte mobile-uitvoering van zijn online veelgebruikte multimediatechnologie. De nieuwe Flash Player 10.1 dient voor zowel desktops en laptops als lichtere apparaten, zoals smartphones, netbooks en smartbooks. Naast Windows, Mac OS X en Linux draait de aankomende Flash Player 10.1 op Android, Symbian, Windows Mobile, Palm webOS en het Blackberry OS.

'Apple werkt niet mee'

De iPhone van Apple bevindt zich echter niet onder de ondersteunde apparaten. Adobe zegt meer support nodig te hebben dan beschikbaar is via de software-ontwikkelkit (sdk) voor de iPhone. De Flash-maker klaagt dat het geen hulp krijgt van Apple. "We hebben er hard aan gewerkt om deze browser plugin beschikbaar te maken, maar zonder meer medewerking van Apple zal dat niet mogelijk zijn", schrijven de ontwikkelaars van Flash.

Adobe zegt daarom zijn ontwikkelwerk te concentreren op de voornaamste smartphoneplatformen, van leveranciers die wel meewerken. "Meer dan 85 procent van de top 100 websites gebruikt Flash en ongeveer 75 procent van alle video's op het web gebruikt Flash. Wij menen dus dat Flash op de iPhone van nut zou zijn voor de miljoenen gezamenlijke klanten van Apple en Adobe."

Bijna af

De Flash-speler voor smartphones is nog niet af. Een publieke bèta voor ontwikkelaars komt dit jaar nog uit. Die draait dan op smartphoneplatformen Windows Mobile en webOS, naast desktopplatformen Windows, Mac OS X en Linux. Publieke bèta's voor Android en het Symbian OS volgen begin 2010.

De definitieve versie moet in de eerste helft van komend jaar uitkomen. Daarbij ontbreken uitvoeringen voor de 64-bit uitvoeringen van besturingssystemen Windows, OS X en Linux. Adobe belooft die wel later uit te brengen.

Google doet mee

Verder heeft Adobe nu een formele samenwerking met RIM om de Flash-speler uit te brengen voor de Blackberry-smartphones. RIM is daarvoor lid geworden van het Open Screen Project van Adobe, net als Google. Dat project is begin dit jaar opgezet om Flash voor mobiele apparaten te promoten.

Het Open Screen-initiatief moet het contentaanbieders makkelijker maken diverse maten 'schermen' te bedienen, uiteenlopend van desktops tot smartphones. Content moet daarbij nagenoeg identiek worden weergegeven, en daarbij zo min mogelijk aanpassing behoeven. Diverse andere bedrijven hebben zich nu ook aangesloten, meldt Adobe.