Dit is althans de visie van Macromedia. Met de nieuwe versie van Flash gaat het bedrijf de concurrentie aan met .NET van Microsoft en Java van Sun. Zo zijn er nu direct beschikbare functies, zoals bestelknoppen, die in het project gesleept kunnen worden. Hierdoor gaat het bouwen van een applicatie een stuk sneller, aldus Macromedia. Een voordeel voor de internetter is dat met Flash formulieren kunnen worden gemaakt die op dezelfde pagina blijven. Een bestelling die eerst over meerdere pagina's liep, kan nu worden teruggebracht tot één. Dit kan omdat, in tegenstelling tot HTML, de data alleen naar de server worden gestuurd als de bestelling helemaal is afgerond. Doordat er ook minder contact wordt gemaakt met de server wordt het hosten van een site bovendien goedkoper. Ook nieuw is de mogelijkheid om videobeelden direct in Flash te kunnen afspelen. In tegenstelling tot voorheen, wordt nu niet Quicktime of de Realplayer geopend, maar draait de Flashspeler het bestand zelf. Flash weet de mediabestanden tevens sterker te comprimeren dan andere technieken, zegt Macromedia. Het bedrijf gebruikt hiervoor compressietechniek van het bedrijf Sorenson Media. Een ander indrukwekkend wapenfeit is dat de speler nu ook media kan streamen.

Beschikbaarheid

Over het aantal gebruikers hoeft Macromedia zich in ieder geval geen zorgen te maken. Op 96 procent van alle computers wordt op dit moment een Flashspeler meegeleverd. Microsoft levert Flash met Windows XP en sommige Linuxleveranciers doen hetzelfde met hun besturingssysteem. Maar Macromedia wil meer dan alleen de pc-markt. Zo zit de speler inmiddels ook in de opzetkastjes van Moxi Digital, de spelcomputer PlayStation 2 van Sony en in handcomputers met het Pocket PC besturingssysteem.

Serversoftware

Macromedia maakte deze week ook bekend dat het werkt aan een nieuwe versie van de server software ColdFusion. In deze versie zullen flashapplicaties efficiënter moeten worden gedraaid en kunnen grotere applicaties worden gemaakt voor bijvoorbeeld teleconferenties. Hiernaast zal de versie ook nieuwe ondersteuning bieden voor standaardtechnologieën zoals XML. Flash MX zal halverwege maart beschikbaar moeten zijn en zal 500 dollar (571 euro) kosten voor een volledige versie en 200 dollar (228 euro) voor een upgrade. De speler ondersteunt Windows en Mac OS X. Flash player 6, de gratis speler, zal tegelijkertijd worden uitgebracht.