Adobe laat weten dat Flash in de tweede helft van 2010 uitkomt voor mobiele telefoons. Dat betreft dan Android van Google, het Blackberry OS van RIM en webOS van het noodlijdende Palm. Ceo Shantanu Narayen heeft dit vorige week verteld in een interview met de Amerikaanse tv-zender Fox Business over de nieuwe versie 5 van Adobe Creative Suite (CS). "Google en RIM en Palm brengen Flash-versies uit op smartphones en tablets in de tweede helft van het jaar." Dat is later dan eerst was gepland: eind 2009. Dat is tussentijds nog bijgesteld naar de eerste helft van 2010.

Dit betreft niet een nieuwe versie van de uitgeklede Flash Lite-variant. Het gaat om de lang in ontwikkeling zijnde volledige uitvoering van de Flash Player, voor de weergave van video's maar ook van apps en websites die de Adobe-technologie gebruiken. Het bedrijf heeft ruim een jaar geleden op het World Mobile Congress al demonstraties gegeven van Flash op mobiele telefoons.

Besloten bèta

Een bèta van de Flash Player wordt nu in besloten kring getest op Google's smartphoneplatform Android. Platform-evangelist Lee Brimelow van Adobe meldt dat die besloten tests nu net zijn begonnen. Hetzelfde geldt voor de mobiele uitvoering van het besturingssysteemonafhankelijke applicatieplatform AIR (Adobe Integrated Runtime), voor Android. Adobe laat geïnteresseerden zich alvast aanmelden voor de publieke bètatests van Flash en AIR. Het is nog onbekend wanneer die van start gaan.

iPhone, Windows Phone 7

Adobe heeft Flash beloofd voor diverse mobiele besturingssystemen: Android (Google), Symbian (Nokia), Windows Mobile (Microsoft), webOS (Palm) en het Blackberry OS (RIM). De leveranciers van die platformen werken met Adobe mee in diens Open Screen Project. Dat samenwerkingsverband is begin 2009 opgezet om Flash te optimaliseren en promoten voor mobiele telefoons.

De iPhone staat niet op de lijst van Adobe, want Apple weigert Flash. Verder is het nog onbekend of en hoe Flash verschijnt op Windows Mobile-opvolgers Windows Phone 7, dat Microsoft eind dit jaar uitbrengt. Voor dat nieuwe besturingssysteem volgt Microsoft namelijk het voorbeeld van Apple door app-ontwikkeling wat te beperken; Phone 7 staat geen 'native' software toe; apps moeten op Microsofts Flash-tegenhanger SilverLight draaien. Daardoor heeft Firefox-maker Mozilla al de handdoek in de ring gegooid voor dat nieuwe smartphoneplatform van Microsoft.

Update:

Adobe meldt dat Flash 10.1 voor mobiele telefoons wel in de eerste helft van dit jaar uitkomt. Dat betreft dan echter de officiële lancering van de software. Vervolgens verschijnen de daarmee uitgeruste smartphones wel degelijk in de tweede helft van dit jaar. Adobe stelt dat de uitspraken van ceo Shantanu Narayen niet juist zijn geinterpreteerd, maar erkent dat Flash pas na de zomer op smartphones verschijnt.

In oktober vorig jaar heeft Adobe nog Flash gedemonstreerd op de Palm Pre: