Met Gizmo Call, zoals de Flash-applicatie heet, is de voip-telco het eerste bedrijf dat een telefoonapplicatie op deze manier aanbiedt. "Het mooie is dat zelfs voor telefonie geen eigen computer of toestel meer nodig is", zegt Michael Robertson, directeur van Sipphone.com.

"In principe werkt het systeem op ieder platform waar Adobe's Flash Player versie 9 beschikbaar is", betoogt de topman. Hij denkt dat de applicatie niet alleen interessant is voor consumenten, maar ook voor bedrijven die de software in hun website willen nestelen.

Gratis wereldwijd bellen

Met de introductie van de nieuwe applicatie komt het bedrijf ook met een nieuwe strategie. Klanten kunnen namelijk gratis telefoongesprekken voeren. Standaard is er een limiet van vijf minuten per dag, maar wie zich registreert mag tien minuten bellen zonder te betalen.

"Dit geldt niet alleen voor gesprekken naar vaste toestellen, maar bijvoorbeeld ook voor gesprekken naar de veel duurdere Europese gsm's", legt Robertson uit. "Er zijn wel uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld Antartica waar een gesprek al snel zeven dollar per minuut kost. Dat is gewoon te gortig."

Sipphone.com denkt voor de gratis gesprekken geld uit advertentieinkomsten te gaan halen. "Op dit moment doen we dat nog niet, maar daar willen we wel naartoe. Net als sommige websites waar je advertenties ziet", zegt Robertson. Hij verwacht vooral voor of na een gesprek een advertentie te laten horen of op de pagina met de Flash-telefoon een advertentie te vertonen.

Wie dit niet wil, kan ook tegen betaling bellen. Aanvullende inkomsten verwacht de provider te halen uit diensten als Caller-id, waardoor een beller zich aan de andere kant kan identificeren.