Flock is een sociale media-browser die eerst gebaseerd was op Firefox. De browser mikt helemaal op gebruikers van sociale netwerken. In een sidebar aan de rechterkant loopt bijvoorbeeld continu een livefeed met Twitter-updates, Facebook-berichten en recente blogsposts via rss-feeds.

Het bedrijf heeft een nieuwe bèta-versie uitgebracht die draait op Chromium. "Het is de eerste browser die gebouwd is op het Chromium-platform, de nieuwe Flock is supersnel!", prijst Shawn Hardin, baas van Flock zijn nieuwe browser aan.

Een van de grootste nadelen van Flock is vanaf het begin de snelheid geweest. Door de vele functies en add-ons werd Flock erg traag. Dat lijkt ook een van de voornaamste redenen voor de platformruil. "Flock start direct op en laadt complexe internetapplicaties sneller dan Microsoft Internet Explorer en Mozilla Firefox", is het eerste punt in het rijtje zelfbenoemde voordelen.

Marktaandeel

In de open source-wereld wordt wel vaker overwogen om Chromium te gebruiken als standaard boven Firefox, dat al jarenlang de voorkeur heeft. Eerder deze maand werd duidelijk dat Chromium de standaard browser wordt voor Ubuntu Netbook Edition 10.10 kan worden.

Chrome als standaard in Ubuntu is volgens Jorge Castro van het Ubuntu Community Team onmogelijk, omdat dit in strijd is met de basisprincipes van de open source community. Chromium is wel een optie.

Dit betekent niet dat Firefox heeft afgedaan. Het marktaandeel van de Mozilla-browser is nog steeds vele malen hoger dan dat van Chrome. Firefox bezit bijna eenderde van de markt versus 7 procent voor de Google-browser, maar Chrome blijft snel stijgen.

Flock-cto Clayton Stark laat weten dat Firefox niet zozeer aan de kant is gezet, maar dat de keuze voor Chrome meer een evolutie is. "Zonder Mozilla.org had Chrome.org niet bestaan."

New Flock from Flockstar on Vimeo.

Update 18 juni: Alinea over Ubuntu en Chrome/Chromium aangepast.