Florida volgt hiermee andere staten, waaronder Texas, die eerder al een procedure tegen de platenmaatschappij aanspanden. De klacht van Florida is voornamelijk dat Sony drm gebruikt op zijn cd's, zonder de exacte werking ervan uit te leggen. Dat meldt Electronic Frontier Foundation (EFF). Deze is ook niet te verwijderen door de gebruiker of zelfs een professional, schrijft Crist. Door de inzet van een rootkit is de drm-software sowieso amper te vinden op een pc.

Eind 2005 stelde Sony een schikking voor. Bezitters van de gewraakte audio-cd's kunnen hun schijfje inruilen voor een rootkitloze cd. Consumenten kunnen in plaats van een andere cd drie albums naar keuze downloaden of kiezen voor een terugbetaling van 7,50 dollar en een gratis download van een album. Een dergelijke schikking kan echter een strafzaak niet voorkomen.

Los van de rootkit-beschuldigingen, is SonyBMG ook door de Texaanse openbare aanklager Greg Abbott aangeklaagd wegens het gebruik van Mediamax-software op andere audio-cd's. Zodra een dergelijke cd in een pc wordt gestopt, wordt MediaMax geïnstalleerd. Kwaadwillenden kunnen met behulp van de software de controle over de pc van het slachtoffer overnemen. Een patch die dit moest verhelpen zette de pc open voor kwaadwillenden.

Harde klappen

Sony kreeg vorig jaar harde klappen toen bekend werd dat het bedrijf stiekem software levert op cd's. Deze programmatuur installeert zich automatisch zonder dat de consument dat doorheeft.

De complete gang van zaken rond de rootkit(s) van Sony is terug te vinden in het dossier Sony's rootkit.