FNV Bondgenoten vindt dat het eindbod van Philips voor een nieuwe cao 'voldoende positieve elementen' bevat om het aanstaande woensdag met haar kaderleden te bespreken.

De onderhandelingen liepen eerder stuk op het pensioendossier. In het eindbod dat nu voorligt, kan nagenoeg iedereen op dezelfde leeftijd (62,5 jaar) stoppen met werken. Alleen een groep werknemers in de hogere salarisklassen zal iets langer (2,5 maand) moeten doorwerken.

Voor de pensioenregeling moeten werknemers bij Philips wel de leeftijdsgebonden vrije dagen inleveren. Er gaat ook een halve procent loonsverhoging naar de pensioenregeling. Zieke werknemers ontvangen het eerste half jaar 100 procent van hun inkomen, daarna, per half jaar, 90, 80 en 70 procent.

Volgens Joke Hubert, vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten, waren de cao-onderhandelingen 'bijzonder lastig'. "Philips wilde eigenlijk alleen maar praten over het afschaffen van zekerheden."

Sinds de bonden en Philips na 27 mei weer in gesprek zijn geraakt heeft Philips veel water bij de wijn gedaan en op alle dossiers geschoven. "Ik kan moeilijk ontevreden zijn, want Philips heeft echt bewogen", aldus Hubert.