FNV-voorzitter Agnes Jongerius pleit hiervoor op een seminar van muziekfestival EuroSonic Noorderslag in Groningen. Met het licentievoorstel wil de bond een alternatief voor het downloadverbod dat het kabinet wil invoeren.

De FNV vindt dat een downloadverbod consumenten criminaliseert, maar constateert ook dat artiesten door internet veel minder verdienen aan opnames. Terwijl tal van bedrijven aan internet verdienen, komt muziek meestal nog steeds gratis als water uit de kraan, aldus de bond.

License to download

De FNV wil dat betrokken partijen de 'license to download' overwegen bij het kiezen van een nieuw auteursrechtenstelsel voor digitale content. Het plan doet denken aan de door de Commissie Brinkman geopperde internetheffing voor noodlijdende kranten. Minister Plasterk zag niks in die heffing.

Of het in het FNV-voorstel gaat om een verplichte of een vrijwillige heffing is niet duidelijk. De vakbond kon niet direct telefonisch reageren op vragen van Webwereld.

Verzoek aan EC

De Uni Global Union, een wereldwijd verbond van vakbonden waar de FNV ook lid van is, heeft onlangs de Europese Commissie al gevraagd harder op te treden tegen filesharing. De bonden willen dat de EC zich harder uitspreekt tegen illegaal downloaden.