Dat stelt Forrester in 'The Five Top Challenges Information And Knowledge Managers Must Master In 2008'. In dit rapport adviseert het marktonderzoeksbureau zogeheten information en knowledge (I&KM) managers over de uitdagingen en potentiële problemen die hen dit jaar te wachten staan.

Web 2.0 - het door Tim O'Reilly gemunte containerbegrip voor sociale en democratische webdiensten en applicaties - is één van de aandachtsgebieden van dit jaar, meent Forrester. Deze technologie is vaak al doorgedrongen tot bedrijven zonder dat de I&KM-professional daarvan op de hoogte is.

Werknemers maken vaak gebruik van Web 2.0-diensten omdat ze leuk zijn of van pas komen tijdens hun werkzaamheden. "Web 2.0 verschilt van veel traditionele technologieën, omdat het gebruik ervan vaak onder de radar blijft", stellen Connie Moore and Rob Karel, de opstellers van het Forrester-rapport.

Gevaren Web 2.0

De marktvorsers wijzen op de gevaren van ongeautoriseerd gebruik van Web 2.0. Zo kunnen werknemers dankzij Web 2.0-dienst interne regels en veiligheidsmaatregels omzeilen. "Het waardevolle intellectuele eigendom van uw organisatie kan daardoor uitlekken via kanalen waarvan u niet op de hoogte bent", waarschuwt Forrester.

Ook het gebruik van onjuiste informatie of gegevens die uit hun context zijn gerukt, kunnen tot problemen leiden. "Wikipedia kan zeer waardevol zijn als één van de vele informatiebronnen op basis waarvan een besluit wordt genomen. Maar het gebruik kan tot rampen leiden als het tijdens een kritieke situatie als onfeilbare bron wordt aangemerkt."

Hoewel Forrester veel gevaren ziet, is Web 2.0 volgens de organisatie niet louter kommer en kwel. "I&KM-professionals moeten het gebruik van Web 2.0 in de organisatie ook aanmoedigen."

Adviezen

De onderzoekers adviseren I&KM-managers een onderzoek te doen onder de werknemers om uit te vinden hoe zij Web 2.0-gereedschap in het bedrijf inzetten. In plaats van Web 2.0 uit te bannen uit de werkomgeving moeten bedrijven medewerkers wijzen op de tools die voldoen aan de security-voorschriften van het bedrijf.