Amerikaanse ict-bestedingen zullen komend jaar minder stijgen dan dit jaar: 4,8 procent in plaats van 5,3 procent in 2007, zo verwacht Forrester nu. In oktober voorspelde het onderzoeksbureau nog een groeistijging van zo'n 8 procent, vooral vanwege de verkoop van software en netwerkapparatuur.

Consultants eruit

De verkoop van computers en communicatie-apparatuur zal het zwaarst getroffen worden. Daarnaast zullen vooral dienstverleners de tegenvallende groei merken, meent Forrester-analist Andrew Bartels: "Bedrijven zullen altijd het eerst bezuinigen op consultants en leveranciers. Die kunnen eenvoudig worden geschrapt van de uitgavenlijst."

Bartels heeft ook goed nieuws voor de Amerikaanse ict-markt. Vanaf het vierde kwartaal van 2008 zal er weer sprake zijn van groei, welke zal voortzetten in 2009. Voor Europa zijn nog geen aparte percentages bekend.

Overvleugelen

Wereldwijd zal de groei van de ict-uitgaven in 2008 iets afnemen: van 12 procent in 2007 tot 9 procent volgend jaar. De Aziatische ict-markt blijft het goed doen met een verwachte groei van 15 procent in 2008. Komend jaar zal deze regio de Amerikaanse markt in omvang benaderen. "Mogelijkerwijs zal Azië in 2009 de VS zelfs overvleugelen", voegt Bartels hieraan toe.