Volgens onderzoek van Forrester is minder dan één op de elf pc's bij grote bedrijven uitgerust met Windows Vista. Van de 50.000 ondervraagde medewerkers van meer dan 2.300 bedrijven gebruikte eind juni nog zo'n 83 procent Windows XP. Het marktaandeel van Vista blijft steken op 8,4 procent, zo blijkt uit de 'Enterprise Desktop And Browser Study' van Forrester. Daarmee is Vista te vergelijken met 'new Coke', vindt Thomas Mendel van Forrester: de hooggespannen verwachtingen worden niet waargemaakt.

Desktop-Linux uit de gratie

Linux op de bedrijfsdesktop is uit de gratie: het marktaandeel daalde van 1,8 procent in januari naar 0,5 procent in juni. Apple wint wel wat marktaandeel. In juni was 4,5 procent van de pc's bij grote bedrijven uitgerust met het Mac-besturingssysteem. Dat is 0,8 procentpunt meer dan aan het begin van dit jaar. Binnen het Mac-segment winnen Macs met een Intel-processor wel terrein op de Macs met een PowerPC-processor: inmiddels is 79,9 procent van de Macs een Intel-Mac. In januari was dat nog 70,1 procent.

Firefox is ook binnen bedrijven aan een opmars bezig. Eind juni maakte 19,4 procent van de onderzochte werknemers van grote bedrijven gebruik van Firefox (in januari was dat marktaandeel nog 16,8 procent). Het marktaandeel van Internet Explorer daalde iets: van 79,1 procent naar 77,6 procent. Safari is goed voor 2,4 procent. Opvallend is dat Internet Explorer 6 nog verreweg het populairst is: het wordt nog bijna twee keer zoveel gebruikt als IE 7.