Dit blijkt uit twee onderzoeken van PricewaterhouseCoopers en de Amerikaanse National Venture Capital Association. Volgens de onderzoeken was het eerste kwartaal het slechtste ooit op de investeringsmarkt sinds eind jaren '90 ('97 of '98 afhankelijk van welke cijfers er worden gebruikt). De situatie is erger dan vlak nadat de internet bubble barstte, meldt Venturebeat.

Durfinvesteerders staken drie miljard dollar in 549 deals, schrijft PricewaterhouseCoopers in hun rapport. Dezelfde cijfers komen terug in het onderzoek van de NVCA. Dat is een daling van 47 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. Ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar is dat zelfs een daling van 61 procent. Volgens cijfers van de Dow Jones VentureSource, de durfkapitaalmonitor van de New Yorkse beurs, werd er 3,9 miljard dollar geïnvesteerd in 477 deals. Dat zou neer komen op een daling van 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Groene it krijgt zwaarste klappen

De grootste daling van durfkapitaal was in de sector voor groene technologie. Er werd 154 miljoen geïnvesteerd in 33 bedrijven, volgens het PwC-rapport. Dat is een daling van 84 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. Die cijfers zijn opvallend omdat er vorig jaar door veel grote bedrijven nogal werd ingezet op Green IT.

Andere sectoren deden het iets beter. Software investeringen daalden met 42 procent ten opzichte van het vierde kwartaal vorig jaar. Internetinvesteringen daalden met 31 procent en investeringen in natuurwetenschappelijke projecten daalden met 46 procent.

De grootste klappen vielen bij de startups die na de eerste ontwikkelfase op zoek zijn zijn naar grotere investeringen. Er ging 60 procent minder cash naar die bedrijven ten opzichte van het vierde kwartaal van 2008. De vroege (seed) investeringen daalden met 45 procent.