Een veel gehoorde klacht van de open-sourcegemeenschap is de verplichting om Microsoft prominent te noemen als de schema's in een applicatie worden gebruikt. De eis houdt in dat er aanvullende voorwaarden worden gesteld aan de zogenoemde gpl-licentie. De Free Software Foundation (FSF), makers van de Gnu Public License (gpl-licentie) hebben nog meer kritiek. "We beoordelen de tekst van de licentie op basis van de `free documentation license'",, zo zegt woordvoerder David Turner tegenover Webwereld. "Deze licentie voldoet er niet aan, omdat de specificatie niet mag worden gewijzigd." Ook de regels voor het omgaan met de patenten vallen bij de FSF niet in goede aarde. "De vrijheden van vrije software worden niet gerespecteerd, omdat implementatie alleen is toegestaan conform de specificaties van Microsoft", meent Turner, die niet zegt te weten of de patenten van Microsoft wel geldig zijn.

Niet te beoordelen

Het Open Source Initiative heeft geen mening over de licentie, omdat het schema moet worden gedownload voordat de licentie kan worden gelezen. Woordvoerder Russel Nelson wijst er fijntjes op dat hij dat niet kan, omdat een msi-bestand wordt verstuurd en er nog geen open source msi-uitpakker is. "Het spreekt boekdelen dat Microsoft geen open-source-vriendelijk bestandsformaat gebruikt", aldus Nelson. "Ik denk echter niet dat dit opzettelijk is gedaan. Ze hebben niet door wie de doelgroep voor deze schema's is." Ook het OpenOffice.org-project, de belangrijkste concurrent van Microsoft Office, heeft nog geen afgewogen standpunt. Het project spreekt de hoop uit dat Microsoft zijn specificaties zal deponeren bij een standaarden-orgaan, zodat iedereen er echt mee aan de slag kan gaan. Het bedrijf heeft dat eerder gedaan met de beschrijvingen van de programmeertaal C# en diverse .NET-interfaces.

Niet altijd open-source

Ilco van der Bie van Microsoft erkent dat de licentie van Microsoft niet compatible is met de Gnu Public License, maar wijst er wel op dat er compatibiliteit met andere open-sourcelicenties is. Het bedrijf blijft het formaat beschouwen als zijn intellectueel eigendom, maar wil naar eigen zeggen toch een brug slaan naar de open-sourcegemeenschap.