Hoeveel bedrijven precies door de advocaten van het softwareconcern zijn aangeschreven, is niet bekend. Maar volgens de Rotterdamse advocaat Hein Kernkamp van het gelijknamige kantoor komen er nog iedere week zaken bij. Zijn kantoor vertegenwoordigt een aantal van hen in de strijd tegen Microsoft. Het softwarebedrijf stelt zelf dat inmiddels `enkele honderden' resellers en distributeurs zijn aangeschreven. Hiervan hebben enkele tientallen daadwerkelijk een schadeclaim ontvangen. Inzet is het doorverkopen van softwarelicenties zonder cd-rom en boekje. Volgens Microsoft mag dit niet, maar veel ict-bedrijven hebben dit - naar eigen zeggen in het volste vertrouwen - wel gedaan. Microsoft heeft het standpunt dat alleen de combinatie van sticker, hologram, boekje en cd verhandeld mag worden. Dit gebeurt echter lang niet altijd. Een ict-bedrijf uit Overijssel (die niet bij naam wil worden genoemd, omdat de procedure met Microsoft nog in volle gang is), is een van de doelwitten van Microsoft. Onlangs kreeg deze onderneming een schadeclaim van 40.000 euro op de deurmat.

`Te goeder trouw'

De directeur is verbijsterd: "We waren volkomen te goeder trouw. We hebben altijd netjes betaald voor de licenties." Het bedrijf deed tussen 2001 en 2003 zaken met de distributeur License Express. Dit bedrijf handelde in tweedehands licenties, bijvoorbeeld afkomstig van multinationals die in het bezit zijn van dubbele licenties. Het ging hierbij alleen om stickers, zonder de volgens Microsoft onontbeerlijke boekjes en cd's. Het Overijsselse bedrijf stopte in juni 2003 met deze licenties omdat toen duidelijk werd dat Microsoft er problemen mee had. Toch kwam Microsoft vorige maand met de schadeclaim. "Dit is ongehoord", aldus de directeur tegenover WebWereld. "Ik doe al jaren zaken met Microsoft. Nu maken ze misbruik van hun positie. Ik accepteer dit voor geen meter."

Verbod

Hij staat hierin niet alleen, zo zegt advocaat Kernkamp. "Dergelijke zaken spelen in het hele land. Microsoft wil een verbod op de handel in losse stickers. Zij zeggen: wij verkopen geen losse licentiestickers, dus anderen mogen dat ook niet." Kernkamp, die geen mededelingen over individuele zaken kan doen, stelt echter dat Microsoft zelf wel degelijk ook losse licenties verkoopt, bijvoorbeeld aan oem-partijen. "Volgens de regels van de vrije markt mag je dan geen problemen hebben als anderen dit ook doen." Microsoft zelf doet volgens de advocaat `buitengewoon schimmig' over zijn licentiepolitiek. Kernkamp zou het liefste zien dat de feiten in een bodemprocedure boven tafel komen. De raadsman wijst tot slot op het feit dat in de Verenigde Staten losse licenties (license only) wél worden toegestaan door Microsoft. Microsoft stelt in een reactie dat het doel van de actie is om het distributiekanaal bewust te maken van het feit dat illegale software echt niet kan. Op de vraag of hier daadwerkelijk sprake is van illegale software wil de zegsman niet ingaan: "Daarover gaan we niet in discussie."