Door het inscannen en via Google Books herpubliceren van afbeeldingen die in boeken staan, schendt de zoekgigant de rechten van fotografen, zo stelt ASMP in de aanklacht. De collectieve rechtszaak is vergelijkbaar met claims uit 2005 van het Authors Guild en de Association of American Publishers. Ook zij vinden dat de rechten van de aangesloten auteurs worden geschaad door herpublicatie via Google Books.

"Google heeft meegedaan aan een massale campagne waarin werken ongeautoriseerd worden ingescand en gepubliceerd. Veel van die werken zijn foto's en illustraties, en ze doen het zonder permissie van de auteursrechtenhouders", zegt hoofdjurist Victor S. Perlman van ASMP tegen de IDG News Service. "Dat noem ik inbreuk."

Niet alleen Google Books

In tegenstelling tot de rechtszaken van auteurs en uitgevers tegen Google is deze aanklacht breder dan alleen Google Books. De organisatie stelt ook andere inbreukmakende diensten van Google aan de kaak. Het internetbedrijf stelt in een reactie zich aan de wet te houden. "We zijn er van overtuigd dat Google Books zich volledig aan de coprightwetten houdt."

De ASMP krijgt steun van vier andere organisaties die de rechten van grafische artiesten en fotgrafen verdedigen. Ook verschillende individuele professionals doen mee met deze class action rechtszaak.

'Stop met inscannen'

In de aanklacht eist de ASMP dat Google direct per gerechtelijk decreet stopt met het inscannen en opslaan van werken waarop auteursrecht berust. Daarnaast wil de organisatie dat Google een minimum van 180.000 dollar betaalt per rechteninbreuk.