"Het is erg moeilijk om de dienst technisch bij te houden", zegt Dennis Crowley, oprichter en ceo van Foursquare tijdens Picnic in Amsterdam tegen Webwereld. Begin 2009 startte hij met twee anderen de locatiedienst, die mensen in staat stelt in te checken op een bepaalde plek. Gebruikers laten zo online aan elkaar weten waar ze zijn.

Inmiddels is Foursquare verhuisd naar een nieuw kantoor en zijn er 17 developers in dienst. Veel te weinig, volgens Crowley: "Het moeten er zeker tien meer zijn." Dit tekort leidt ertoe dat er keuzes gemaakt moeten worden. De hele zomer is er gewerkt aan de schaalbaarheid, zodat de dienst in de lucht kan blijven. "De clouddiensten van Amazon hebben daar erg bij geholpen. Daar kan je heel makkelijk servercapaciteit erbij nemen."

Api's zijn belangrijk

Een ander project dat eigen nieuwe ontwikkelingen in de weg staat is het bouwen van een application programming interface (api). Api's stellen andere ontwikkelaars in staat gebruik te maken van de data van Foursquare. "We moesten kiezen tussen het bouwen van een eigen Android-app of het ontwikkelen van een api en hopen dat een ontwikkelaar een app voor ons ging maken", zegt Crowley. Toch ziet hij dit niet als een risico.

Volgens Crowley hebben populaire diensten als Twitter bewezen dat ontwikkelaars graag applicaties maken als er een api wordt vrijgegeven. Een ander voorbeeld van een Foursquare-dienst is Assistant Serendipity, die gebruikers waarschuwt wanneer de man-vrouw verhouding in een café naar de 'gunstige kant' doorslaat. Gebeurt dit naar de goede kant voor de gebruiker dan kan hij aan het versieren slaan.

'Geld is niet belangrijk'

Het succes van Fousquare is volgens Crowley te danken aan het idee achter de dienst. "Je moet focussen op het bouwen van een goede gebruikersinterface." Hij heeft Foursquare altijd getest op zijn vrienden en eigenlijk was het ook bedoeld voor zijn vrienden. Dat is volgens Crowley de sleutel. "Je zorgen maken over geld moet je later doen", zegt hij.

Ook op dit moment is hij naar eigen zeggen niet bezig met geld verdienen. Wellicht is dat ook makkelijk om te zeggen voor iemand die net 20 miljoen aan investeringen heeft binnengehaald. "Dat is genoeg voor de komende 1,5 jaar." Nu de api af is en de dienst goed is meegeschaald, wil Crowley vooral nieuwe functies gaan ontwikkelen zoals het toevoegen van foto's en push-aanbevelingen.