Foursquare is een Amerikaanse startup die gebruikers in staat stelt te melden waar ze op dat moment zijn, en wat ze aan het doen zijn. Deze informatie wordt gekoppeld aan de gps-gegevens van de smartphone. Ook kunnen gebruikers tips geven over bezienswaardigheden of leuke plekken zoals goede restaurants of een aan te raden hotel. Ook kunnen gebruikers van het sociale netwerk met hun bijdragen badges verdienen en mayor (burgemeester) worden van een plek.

Overnamegeruchten

In een eerdere investeringsronde heeft Foursquare al 1,35 miljoen dollar opgehaald. Daarna bleef het een tijd stil en deden er geruchten de ronde dat Yahoo de startup voor 100 miljoen dollar wilde kopen. Deze overnamegeruchten zijn nooit bevestigd.

Het sociale netwerk maakt nu bekend nog eens 20 miljoen dollar op te halen in een nieuwe investeringsronde. Union Square Ventures, O'Reilly AllphaTech Ventures en Andreesen Horrowitz zien brood in de startup. Laatstgenoemde heeft vorig jaar nog de samen met andere investerdeerders VoIP-dienst Skype overgenomen van eBay.

Foursquare is erg blij met die laatste investeerder. Volgens de oprichters zijn Marc Andreessen en Ben Horrowitz 'legendarisch in Silicon Valley', en kunnen beide heren Foursquare naar een hoger plan tillen. Eerder stapten Andreessen en Horowitz uit een investeringsronde omdat de media-aandacht voor de mogelijke overname door Yahoo ze teveel werd.Horrowitz had het idee dat er een spelletje werd gespeeld.

Concurrentie neemt toe

Het op locatie gebaseerde sociale netwerk bestaat een jaar en is opgericht door Dennis Crowley, die eerder het mobiele sociale netwerk Dodgeball aan Google verkocht. Foursquare is niet de enige locatiedienst die strijd voert op het wereldtoneel. Concurrent Gowalla kreeg 8,4 miljoen dollar los bij investeerders en ook Booyah kreeg 20 miljoen voor zijn MyTown check-in applicatie. Ook Nederlanders begeven zich op locatiegebied. Foursquare-kloon Feest.je ging afgelopen april live.

Het snelgroeiende Foursquare wordt wel gezien als de 'nieuwe Twitter', maar dat sociale netwerk voegt nu ook locatiemogelijkheden toe. Net als andere concurrenten zoals FaceBook.