De fout door de onbekende isp kwam voort uit miscommunicatie over internationale tijdszones. De politie was namelijk bezig met de opsporing van internetgebruikers die een buitenlandse pedofielensite hadden bezocht.

Tijdszones

Door verschillende tijdszones was er een tijdsverschil wat samen met dynamische toewijzing van ip-adressen heeft geleid tot onjuiste data van de isp voor de politie. Op basis van die informatie is een inval gedaan en arrestatie verricht bij een andere klant van de betrokken isp. Die Brit was geheel niet betrokken en onschuldig, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

De isp is benaderd door de politie nadat die tips uit betrouwbare bron had gekregen dat er concreet en direct gevaar was dat kinderen in handen zouden vallen van een pedofielennetwerk. Snel handelen was dus geboden. Het onderzoek naar het dus nog niet opgerolde netwerk loopt nu nog.

'Onfortuinlijk misverstand'

De Britse waakhond voor elektronische surveillance meldt dit alles in diens verslag over vorig jaar. Het nog niet door de waakhond gepubliceerde jaarraport van de commissaris voor Interception of Communications, sir Paul Kennedy, beperkt de onthulling van details tot een minimum. Het rapport is wel online terug te vinden bij de officiële documentendienst van de Britse overheid.

Sir Kennedy noemt de fout op pagina 14 van het jaarverslag, "een zeer onfortuinlijk misverstand". Die voormalige rechter sust de nu ontstane ophef met de mededeling dat het gehele proces voor het verkrijgen van data over ip-adressen opnieuw onderzocht is. "Er zijn nu betere controles ingevoerd." Noch de waakhond voor e-surveillance noch de Britse politie of isp's laten weten wat er nu veranderd is aan het inlichtingenproces.