Oorzaak van het nieuwe probleem ligt niet de programmatuur zelf, maar een niet verwerkte aanpassing in belastingregels. In dit geval betreft het zelfstandigen, die recht hebben op bijzondere aftrek van kosten en de winstvrijstelling al hebben berekend. In een aantal gevallen krijgen de ondernemers te horen dat zij geen aftrek krijgen, terwijl ze daar wel recht op hebben.

De fiscus heeft het probleem inmiddels verholpen en afgelopen week gaf een nieuwe versie van de aangifte-software voor ondernemers vrij.

Proactief op de hoogte houden

Volgens de Belastingdienst is de fout wel vervelend, maar hoeft geen verstrekkende gevolgen voor de ondernemers te hebben. "De komende dagen sturen wij iedereen die mogelijk last heeft van de fout een e-mail", zegt Marcel Homan, voorlichter bij het Ministerie van Financiën.

In totaal kunnen zo'n 8.000 ondernemers zo'n e-mail verwachten, maar in de praktijk houdt de Belastingdienst rekening dat 'enkele tientallen' aangiftes aangepast moeten worden. "Het zijn er een aantal, maar zeker niet meer dan twee a driehonderd", vertelt Homan.

Niet opnieuw invullen

Volgens Homan betekent een gewijzigde aangifte niet automatisch dat de ondernemers ook daadwerkelijk het formulier moeten invullen. "Wie zijn aangifte heeft opgeslagen kan deze met de nieuwe software inlezen, een aanpassing maken en deze dan weer versturen."

MKB'ers die de aangifte niet hebben bewaard, kunnen volgens Homan de wijziging ook telefonisch aan de Belastingtelefoon doorgeven. Hij wijst er wel op dat die dienst het erg druk heeft. Gisteren beleefde het callcenter een piekdag. Om twee uur 's middags had de dienst al namelijk 100.000 telefoongesprekken afgehandeld.

Kamervragen

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de Belastingdienst in de problemen komt met ICT. Eerder bleken al 740.000 aangiftes over te moeten en ook waren er problemen met het verstrekken van aangifteformulieren. Voor GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik is de maat dan ook vol. Hij heeft inmiddels vragen gesteld over deze nieuwe affaire aan staatssecretaris van financiën De Jager.