Time Warner schrijft de storing toe aan een menselijke fout die ontstond tijdens netwerkonderhoud. Iemand voerde een configuratiefout door en deze propageerde vervolgens door het hele netwerk. Verschillende deskundigen uitten bij MIT's Technology Review zorgen omdat een configuratiefout niet zomaar in de hele backbone doorgevoerd zou moeten kunnen worden er blijkbaar nogal iets schort aan de detectie en/of het beleid bij Time Warner.

De storing was volgens Technology Review een van de grootste netwerkinfrastructuuruitvallen die ooit plaatsvond in het land. Pijnlijk, nu verschillende partijen ervoor pleiten dat gemeenten hun eigen netwerken bouwen om niet zo afhankelijk te zijn van grote partijen. Die juist aan hun reputatie als stabiele leverancier proberen vast te klampen.

Samen giga-provider

De uitval komt bovendien op een precair tijdstip, nu Time Warner samen wil gaan met gigant Comcast. Er is weinig overlap in de zin dat de twee ISP's nauwelijks dezelfde regio's bedienen. Comcast was al de grootste ISP en met de overname vormen de twee verreweg de grootste netwerkinfrastructuur in de VS door 40 procent van de breedbandmarkt te bedienen. (Samen hebben ze 70 procent van de kabelmarkt.) Dienstaanbieders als Netflix zijn fel tegen de fusie gekant, omdat de toch al zo grote macht van Comcast nóg groter wordt.