Foxconn heeft zijn fabriek in de Chinese stad Taiyan stilgezet vanwege rellen. In de fabriek, waar in totaal 7900 mensen werken, liep zondagavond een ruzie in één van de slaapzalen volledig uit de hand.

Volgens de persverklaring van Foxconn zelf waren er ongeveer 2000 man betrokken bij de relpartij. Het bedrijf wil nu eerst onderzoek doen naar de oorzaak van de massale vechtpartij, voordat de productie van onder meer iPhones wordt doorgezet.

Tientallen werknemers gewond geraakt

Het duurde enkele uren voordat de ingeschakelde politie de boel onder controle had. Volgens lokale media moesten er 5000 agenten worden optrommeld, schrijft de New York Times. Het is niet duidelijk hoeveel relschoppers er zijn gearresteerd. Veertig mensen raakten dusdanig gewond dat zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

In de Foxconn-fabrieken, die zeer regelmatig negatief in het nieuws opduiken, worden onder meer producten voor Apple (zoals de iPhone en de iPad), Nokia, Dell en Sony gemaakt. Foxconn is onderdeel van het Taiwanese Hon Hai Precision Industry, dat een jaaromzet van 117,5 miljard dollar heeft. In totaal werken er meer dan een miljoen mensen bij Foxconn in China.

'Nog steeds geen betere omstandigheden

Er is in een recent verleden regelmatig sprake geweest van grove misstanden. Arbeiders werken excessief over, krijgen onderbetaald, werken onder onveilige omstandigheden en worden inhumaan behandeld. Dat leidde in 2010 tot een zelfmoordgolf waarbij 14 mensen zichzelf van het leven beroofden.

Na diverse arbeidsonderzoeken van onder meer de Fair Labor Association (FLA) is de situatie volgens Foxconn zelf enorm verbeterd. Ook Apple zelf beloofde beterschap en meldde samen met zijn leverancier te willen werken aan structureel betere arbeidsomstandigheden. Volgens een recent rapport van waakhond SACOM is daar nog helemaal niets van terechtgekomen.