De laatste ontwikkelingen op het web, maar dan alleen voor webdevelopers. Daar gaat het dinsdag over in Pakhuis de Zwijgers tijdens de eerste editie van het uitverkochte congres Kings of Code, het eerste grote onafhankelijke congres voor web developers in Nederland. De organisatie verwacht zo'n 330 bezoekers.

De opzet van Kings of Code lijkt op wat op die van The Next Web, een groot congres voor Web 2.0-ondernemers dat ook jaarlijks in Amsterdam wordt gehouden. De overeenkomst is niet toevallig: de organisatie ligt ook gedeeltelijk in handen van dezelfde mensen achter The Next Web, zoals Patrick de Laive, Boris Veldhuijzen van Zanten en Arjen Schat.

Echt over programmeren

Hoofdorganisator en initiatiefnemer is freelance webdeveloper Sander van der Vliet. "Ik wilde iets soortgelijks als The Next Web maar dan voor webwontwikkelaars. Zoiets was er nog niet in Nederland." Van der Vliet vindt dat er voor webdevelopers te weinig wordt georganiseerd, afgezien van dagen over specifieke programmeertalen.

Hij is blij dat het congres meteen bij de eerste editie al uitverkocht is. 'Het is sneller gegaan dan verwacht.' Van der Vliet denkt ook dat Twitter bij de promotie van het congres een grote rol heeft gespeeld.

Veel van de deelnemers zijn afkomstig van kleine webbureaus. 'Het leek ons vooraf niet gemakkelijk publiek te trekken, omdat webontwikkelaars niet vaak naar conferenties gaan. Maar we hebben toch een bepaalde sfeer weten neer te zetten op onze site, die deze groep kennelijk wel aanspreekt. Het congres gaat ook echt over programmeren en niet over andere zaken.' Volgens van der Vliet krijgt het congres vorig jaar een vervolg.

Veel frameworks

Onder de sprekers bevinden zich vooral techneuten die komen praten over hun eigen oplossingen. Veel aandacht zullen ze besteden aan diverse JavaScript- en PHP-frameworks.

Een van de hoogtepunten is volgens Van der Vliet de presentatie van John Resig, bedenker van JavaScript-framework jQuery. Resig is onder meer actief bij Mozilla en staat bekend om zijn vele JavaScript-tips. Van der Vlies: 'Het zijn meer dan tips, misschien wel: JavaScript-kunsten.' Tijdens zijn presentatie toont hij alle moderne JavaScript-frameworks.

Verder komt bijvoorbeeld Yahoo-engineer Nate Koechley uitleg geven over hoe maximale snelheid uit de browser is te halen. Onder meer Hyves gebruikt gedeeltelijk Yahoo's YUI-framework.

Pitches

Net als bij The Next Web kunnen webontwikkelaars ook zelf kort 'pitchen' tijdens korte sessies die maar vier minuten mogen duren. De animo om te pitchen viel erg tegen, vertelt van der Vliet. "Veel ontwikkelaars vinden dat ze in zo'n korte tijd hun technologie niet goed kunnen uitleggen. Dat is jammer. Misschien dat we de pitches volgens jaar toch wat langer maken."

Als oplossing mogen enthousiaste gebruikers ook over andermans werk een kort praatje houden. Aan bod tijdens deze pitches komen onder meer het Javeline PlatForm, Roomware Project, Phusion Passenger, GIT en oAuth. Presentator van het congres is Robert Gaal van onder meer Wakoopa.