De geheime diensten van drie Europese landen hebben in het geheim een samenwerkingsverdrag over internetspionage met de VS, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Dat schrijft de Duitse krant Süddeutsche Zeitung op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden. Frankrijk, Italië en Zweden zouden via Lustre samenwerken met de vijf Engelstalige bondgenoten, die bekend staan onder de naam 'Five Eyes'. Ondanks de samenwerking heeft de VS toch Franse en Italiaanse regeringsleiders afgeluisterd. Ook Israël heeft een samenwerking met Five Eyes.

Afluisteren staatshoofden

In Frankrijk neemt de kritiek op de spionagepraktijken van de VS toe, nadat Le Monde eerder deze week schreef dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA de metadata van ruim 70 miljoen Franse telefoongesprekken in een maand had onderschept. In Nederland was dat aantal relatief laag, 1,8 miljoen. De Franse regering heeft vervolgens de Amerikaanse ambassadeur in Parijs ontboden om uitleg te geven.

De NSA luisterde ook zeker 35 wereldleiders af, onder wie ook de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande. De bazen van de Duitse inlichtingendiensten gaan binnenkort naar Washington voor overleg met hun Amerikaanse collega's over onder meer het afluisteren van de mobiele telefoon van bondskanselier Merkel.

EU-waarschuwing

De Europese regeringsleiders hebben vrijdag na een EU-top gewaarschuwd dat het afluisteren door Amerikaanse geheime diensten de terrorismebestrijding kan schaden. De EU-leiders stellen dat een gebrek aan onderling vertrouwen afbreuk kan doen aan het gezamenlijk inwinnen van inlichtingen.