De onenigheid rond de verdeling van inkomsten tussen zoekmachines en Franse nieuwswebsites is nog niet voorbij. In een gesprek dat maandag is gevoerd tussen Google's ceo Eric Scmidt en de Franse president François Hollande en twee van zijn ministers heeft Frankrijk zijn kaarten op tafel gelegd. Dit blijkt uit een verklaring van de Franse regering.

Frankrijk kijkt naar Duitsland

Waar Google recente dreigde om Franse nieuwssites te weren in zijn zoekresultaten, retourneert Hollande deze spierballentaal met de dreiging van nieuwe Franse wetgeving. Daarbij kijkt Frankrijk met een schuin oog naar Duitsland. In dat land was er eerder een voorstel waarbij Google een bijdrage betaalt voor het tonen van citaten afkomstig van nieuwssites.

De insteek van Frankrijk is om de contentindustrie en zijn advertentie-inkomsten te beschermen. Een goede relatie met Google is daarom van groot belang. De Franse president schrijft in de overheidsverklaring dat de aanwezigheid van Google in Frankrijk goed is voor de economische ontwikkeling en het bedrijfsleven. Schmidt heeft volgens Hollande al toezeggingen gedaan voor een “versterking van de aanwezigheid van Google in Frankrijk". Wat dit concreet inhoudt, is niet bekendgemaakt.

'Voortbestaan van zoekmachine bedreigt'

Google wil echter niets weten van een eventuele zoekmachinebelasting. De zoekgigant schreef twee weken geleden in zijn verweer zelfs dat dit het voortbestaan van zijn zoekmachine bedreigt. Hollande hoopt echter dat Google en de Franse uitgevers er snel uitkomen. De Franse president benadrukt dat dit met goed overleg nog voor het einde van het jaar geregeld kan zijn. Zo niet, schrijft hij, kan Frankrijk alsnog overgaan tot nieuwe wetten.