In een vorige versie van het wetsvoorstel besloot de overheid of een gebruiker die drie keer de fout ingaat wel of niet werd afgesloten. Dit is nu veranderd. De uiteindelijke beslissing moet nu genomen worden door een rechter. Bij de derde fout wordt de misbruiker aangeklaagd. De rechtbank kan besluiten een boete met een maximum van 300.000 euro op te leggen. Het is ook mogelijk om een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op te leggen, bericht AFP.

De nieuwe wet moet wel nog goedgekeurd worden door de Assemblée Nationale, het Franse lagerhuis. In het hogerhuis, waar de wet nu is goedgekeurd, is de UMP van president Sarkozy met een grote meerderheid vertegenwoordigd. Sarkozy is een felle voorstander de wet. Hij was ook voor het overheidsorgaan, Hadopi genaamd, dat speciaal voor het uitvoeren van de wet in leven zou worden geroepen. De Conseil Constitutionnel, de hoogste constitutionele autoriteit in Frankrijk was tegen een dergelijk orgaan.

Grondrecht

Naast de straffen voor illegale downloaders zijn er ook straffen voor derden die dergelijke praktijken faciliteren. Zij riskeren een boete van 1.500 euro per maand en een afsluiting van een maand. Het originele wetsvoorstel was nog veel strenger en werd toegejuicht door de muziek- en filmindustrie. Het kon ook rekenen op felle oppositie van consumentengroepen, de internetindustrie en linkse politieke partijen.

De piraten zouden te weinig mogelijkheden hebben om zich te verdedigen tegen de aantijgingen. Ook zou het technisch goed mogelijk zijn om de opsporing te omzeilen. Daar komt nog bij dat de Conseil Constitutionnel oordeelde dat vrije toegang tot publieke communicatie en online services een grondrecht is.