Reden voor het uitstel is kritiek op het systeem van diverse groeperingen die zich inzetten voor de burgerrechten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Michèle Alliot-Marie, nam eerder deze week de beslissing om de software, genaamd Ardoise, voorlopig niet in gebruik te nemen totdat besloten is hoe er een balans kan worden gevonden tussen het beschermen van de burgerrechten en het functioneel inzetten van de software, meldt PC World.

Gecombineerde databases

Ardoise is de front end van een nieuwe centrale politiedatabase genaamd Ariane. Deze database is gebouwd om de huidige gefragmenteerde databases te vervangen die worden gebruikt door de politie en de Gendarmerie. Ardoise en Ariane bevinden zich nog in een testfase, en zijn bedoeld om misdaad te bestrijden door het delen van informatie.

De bestaande computers van de politie, STIC en die van de Gendarmerie, Judex, bevatten op dit moment ook al informatie over criminelen, verdachten, getuigen en slachtoffers van een misdaad. Deze informatie wordt in het nieuwe systeem samengevoegd.

Mensen van stempel voorzien

Tegenstanders van de plannen beweren echter dat Ardoise inbreuk pleegt op de burgerrechten door de politie in staat te stellen mensen van een stempel te voorzien als: 'wegloopkind, gehandicapt, dakloos, lid van een vakbond, alcoholist, drugsverslaafd, travestiet, transseksueel, homoseksueel, prostituee, hoerenloper, psychisch gestoord en lid van een sekte'.

Odebi, een groep die zich inzet voor burgerrechten vindt het systeem ongehoord: "Lidmaatschap van een vakbond en seksuele voorkeur horen totaal niet thuis in een politiebestand binnen een democratie" . De groep vindt het dan ook niet voldoende om de plannen uit te stellen, maar wil dat deze drastisch worden veranderd.

Wetten voor bescherming

Het is overigens niet voor het eerst dat de Franse overheid in opspraak is vanwege het bouwen van een centrale database die verschillende overheidssystemen met elkaar verbindt. In 1974 wekte de overheid aan een System for Administrative Files Automation en the Registration of Individuals (Safari).

Angst voor wat betreft schending van de burgerrechten leidde tot ophef na het uitlekken van deze plannen en zorgde voor de oprichting van National Data Processing and Liberties Commission (CNIL). Safari resulteerde in een aantal wetten op het gebied van bescherming van persoonsgegevens, waardoor bezitters van databases werden verplicht om hun activiteiten te melden aan CNIL.

Toestemming

CNIL is dan ook één van de organisaties die boos is om Ardoise, omdat de overheid geen toestemming heeft gevraagd voor het combineren van de gegevens van de verschillende databases. Het ministerie heeft hierop gereageerd door te zeggen dat zaken als seksuele voorkeur, religie en afkomst alleen worden geregistreerd wanneer dit relevant is voor een onderzoek en dat CNIL de opslag van deze gegevens reeds heeft goedgekeurd voor gebruik in de STIC, de database van de politie.

Geweldsdelicten zwaarder bestraft

Ardoise mag dan ook pas in gebruik worden genomen wanneer CNIL hiervoor haar toestemming heeft gegeven. De nieuwe database is belangrijk voor Frankrijk omdat geweldsdelicten zwaarder worden bestraft, wanneer er een racistisch of religieus motief aan ten grondslag ligt.