Er moet een heffing komen op data die vanuit de Europese Unie wordt geëxporteerd. Dit voorstel van Frankrijk zal volgende maand in een EU top worden besproken, meldt persbureau AFP. Het plan moet de vlucht van kapitaal en werkgelegenheid in de digitale economie stelpen. Cloudproviders maar ook callcenters die buiten de EU opereren zouden heffing moeten betalen op data van of over Europese consumenten.

Fiscale en contentparasieten

Frankrijk broedt al jaren op manieren om de in hun ogen ‘parasitaire’ techmultinationals aan te pakken. Dat gaat zowel over de ingewikkelde constructies bij belastingontwijking, het zonder toestemming indexeren van en verwijzen naar auteursrechtelijk beschermde content als over de grootschalige verwerking van persoonsgegevens van Franse of EU-burgers op andere continenten.

In januari werd bekend dat Parijs een belasting overwoog op het verzamelen van persoonsgegevens, profieldata en surfgedrag van burgers. Op die manier zou het bedrijven als Google, Amazon en Facebook kunnen dwingen om aan de Franse schatkist bij te dragen. En in mei is een wet voorgesteld als een vervanging van de thuiskopieheffing: een een heffing op smartphones, tablets én digitale contentdiensten, te betalen door providers als Apple, Samsung en Google.

Google-taks van de baan

Eerder al pleitte voormalig president Sarkozy voor een Google-taks. Uiteindelijk wist Google zo’n verplicht hyperlinkbelasting te voorkomen met de belofte de Franse pers te steunen met een fonds van 60 miljoen euro.