De Franse burgerrechtenorganisatie La Quadrature Du Net publiceerde gisteren een gelekte brief van de hand van de Franse president Nicolas Sarkozy. In die brief vraagt Sarkozy zijn minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner om de Franse Hadopi-wetgeving bij zijn collegaministers van EU-landen te pushen.

Vrijheid van meningsuiting

Die promotie zou moeten gebeuren op een internationale conferentie over vrijheid van meningsuiting op 29 oktober. Minister Kouchner houdt die conferentie naar aanleiding van een gezamenlijk voorstel van de Franse en Nederlandse regeringen om een gedragscode tegen internetcensuur op te stellen. Sarkozy wil dat de three strikes-wetgeving ook in deze gedragscode komt te staan.

Het is opvallend dat deze conferentie wordt georganiseerd door de man van de hoofdlobbyist van mediareus Vivendi Universal. Voor Jérémie Zimmermann van La Quadrature Du Net is de aanpassing van de gedragscode dan ook een "duidelijk voorbeeld van de alliantie tussen de entertainmentindustrie en een paar politici die de openbare ruimte in hun greep willen houden om aan de macht te blijven”.

Trojaans paard

Zimmerman stelt dat de conferentie "het Trojaanse paard van Sarkozy en zijn bondgenoten" kan worden om een “onderdrukkende en verouderde kijk op het internet” in andere landen door te drukken. De woordvoerder zegt ervoor te waken dat het Franse beleid zich verspreidt naar de rest van de wereld. De organisatie roept de wereldburgers ook op om waakzaam te blijven.

Ot van Daalen van de Nederlandse digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom heeft inmiddels een brief gestuurd naar minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal. Hij roept de nieuwe minister daarin op de Franse voorstellen met klem te verwerpen. De vorige Nederlandse regering was nog tegen een three-strikeswet.

150.000 IP-adressen

Met de Franse Hadopi-wet, die op 21 september van kracht werd, is het mogelijk om downloaders na drie overtredingen maximaal een jaar van het internet af te sluiten. De Franse overheid geeft daarom per dag tot 150.000 IP-adressen van overtreders door aan internetproviders. Die moeten een waarschuwingsbrief sturen aan de overtreders.

De grote internetprovider Free liet al weten het niet eens te zijn met de wet, maar is door een boete van 1500 euro per overtreder die de overheid oplegt als providers geen waarschuwingen sturen, toch mee gaan werken aan de uitvoering van de wet.