Na Nederland en Sloveni├ź wordt Frankrijk wellicht het derde Europese land dat netneutraliteit bij wet verplicht. Deze week presenteerde de minister van Digitale Economie, Fleur Pellerin, een plan dat moet resulteren in een concrete wet die het discrimineren van internetverkeer, sites en diensten verbiedt, meldt Ars Technica.

Niet concreet

Netneutraliteit staat in Frankrijk al langer op de agenda, er ligt al een wetsvoorstel sinds vorig jaar in het Franse parlement. Pellegin wil daarentegen met een eigen voorstel komen, maar dat duurt nog tot volgend jaar.

Bovendien lijkt het plan te resulteren in een sterk verwaterde wet, waarin netneutraliteit slechts als principe wordt neergezet, zonder concrete omschrijving en sancties op overtreding. Ook zou netneutraliteit alleen gaan gelden voor 'legaal' verkeer, maar blijft compleet onduidelijk wie dat vaststelt en hoe.

Nederland gidsland

Digitale burgerrechtenorganisatie La Quadrature du Net hekelt het slappe plan en hamert op een duidelijke en concrete wet. Nederland is het lichtende voorbeeld van een heldere en strenge wet, waar in de tekst ook de uitzonderingen staan beschreven, zoals spam, het oplossen van acute netwerkcongestie of een vonnis van de rechter.

Het Franse debat over netneutraliteit laaide onlangs weer op toen de Franse isp Free besloot om Google-advertenties te blokkeren voor zijn abonnees. Na publieke druk draaide het die maatregel terug.