De toekomst van de three strikes-wet stond al op de tocht en gisteren heeft de regering een streep getrokken door de wetsmaatregel, zo meldt Reuters. De sectie waarmee rechtbanken IPS’s konden dwingen om de internetverbinding van overtredende klanten op te schorten is officieel uit de wet geschrapt.

Wel dreigmails

De draconische maatregel om de internetverbinding dicht te gooien van mensen die illegaal downloaden, was cultuurminister Aurélie Filippetti een doorn in het oog. Zij stak niet onder stoelen of banken dat ze de maatregel overtrokken vond en niet paste in de huidige tijdsgeest.

Overigens blijft Hadopi vooralsnog zijn dreigmails naar internetpiraten te sturen en boetes uitdelen, maar de three-strikes-maatregel verdwijnt. De wet zou niet gewerkt hebben om piraterij aan banden te leggen. Ook is de Franse overheid van plan online piraterij op geheel nieuwe wijze aan te pakken.

Kijk- en luistergeld

Die zou namelijk af willen van de organisatie Hadopi, die in het leven is geroepen om toe te zien op de bescherming van auteursrechten online. Filippetti kondigde vorig jaar aan flink te willen snijden in deze organisatie en Hadopi was boos over het voornemen om de organisatie te schrappen door deze simpelweg weg te bezuinigen.

Die bezuinigingsplannen liggen inmiddels anders. Twee maanden geleden raadde een regeringscommissie aan om Hadopi op te doeken en te verenigen in een nieuwe toezichthouder. Dat nieuwe plan stelt voor verliezen uit piraterij op een heel andere manier aan te pakken. Naast een soort kijk- en luistergeld voor apparaten – vergelijkbaar met het thuiskopiestelsel - is er een voorstel om belastingen te heffen op contentdiensten als YouTube en iTunes.

Van drie naar zes

Frankrijk was het eerste land dat een dergelijke wet invoerde. Inmiddels heeft bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten een soortgelijk systeem, de six strikes-maatregel. Daarbij worden mensen niet volledig van internet geknikkerd, maar wordt sitegebruik ernstig gefrustreerd als consumenten illegaal materiaal blijven downloaden.