Google's functie die automatisch zoektermen aanbeveelt op basis van ingetypte woorden, stelde de woorden 'verkrachter' en 'satanist' voor bij het invoeren van de naam van de klager. Dat blijkt uit een eerder deze maand uitgesproken vonnis door een Parijse rechtbank. De uitspraak werd dit weekend openbaar gemaakt door een Franse juridische website, meldt het Franse persbureau AFP.

Maatregelen

De rechter veroordeelde Google en zijn bestuursvoorzitter Eric Schmidt tot het betalen van een symbolische schadevergoeding van 1 euro en tot het nemen van maatregelen om herhaling te voorkomen. De zoekmachine moet ook de juridische kosten van de klager, zo'n vijfduizend euro, betalen.

De klager in deze zaak is eerder veroordeeld tot een celstraf van drie jaar wegens een zedenmisdrijf, maar die uitspraak is nog niet definitief, omdat de verdachte in beroep is gegaan. Volgens de rechtbank is er daarom sprake van laster, doordat Google de naam van de persoon linkt aan de term 'verkrachter'.

Hoger beroep

Een Google-woordvoerder zegt tegenover AFP dat het bedrijf in hoger beroep gaat. Volgens Google is de Suggest-functie niets anders dan een weergave van de termen die het meest zijn gebruikt in combinatie met de ingevoerde woorden. Google zegt geen invloed te hebben op de suggesties.