Daartoe heeft de Franse Minister van Justitie een voorstel ingediend bij de Raad van Europese ministers van Justitie, die bijeen is in Brussel. De Europese commissie zelf is enthousiast over het plan en zegde meteen geld toe voor de te vormen unit van Europese cyberspeurders. Die zullen kantoor gaan houden in het hoofdkantoor van Europol in Den Haag.

Bij veel cybercriminaliteit staan nationale opsporingsinstanties met de handen in het haar omdat de kwaadaardige website en de daders erachter zich in het buitenlang bevinden. Maar de meesten houden zich echter wel schuil in landen buiten Europa, waar ook de lange arm van Europol niet reikt. Daartoe zou Europol dan moeten samenwerken met bijvoorbeeld Interpol.

Minister Hirsch Ballin toont zich ook vurig voorstander van het plan, meldt ANP. Hij pleit er zelfs voor de cyberunit van Europol meteen uit te bouwen. Behalve speur- en coördinatiewerk zou er tevens een internationaal arrestatieteam moeten komen om de cyberboeven ook daadwerkelijk in de kraag te vatten. "Het idee heeft alleen zin als Europol ook gezamenlijke teams kan formeren om de daders aan te pakken", aldus Hirsch Ballin.