Hadopi is boos dat de nieuwe minister van cultuur van Frankrijk de geldkraan van de copyrightorganisatie wil dichtdraaien. GigaOM meldt dat voorzitter Mireille Imbert-Quarratta van de organisatie die auteursrechten beschermt waarschuwt dat de Franse overheid alleen via wetgeving het beleid kan aanpassen.

Bezuinigen is geen afschaffen

Ze vergelijkt de situatie met het afschaffen van de doodstraf, wat de Franse overheid in de jaren 70 ook passief probeerde te doen door te bezuinigen op de doodstrafuitvoerende dienst. Imbert-Quarratta wijst erop dat die methode niet werkte en dat Frankrijk een wetswijziging in 1981 moest invoeren om de doodstraf te beëindigen.

“We zijn een onafhankelijke autoriteit en het ministerie kan niet zomaar van Hadopi afkomen of stoppen met subsidiëring, want de organisatie is door de wet in het leven geroepen", fulmineert Imbert-Quarratta. “Dit zou de scheiding van macht ondermijnen."

Einde aan three strikes

Hadopi krijgt kritiek omdat de organisatie zich bezighoudt met het afsluiten van internetverbindingen. De minister van cultuur die dit jaar is aangetreden in het nieuwe Franse kabinet Aurélie Filippetti vindt dit een disproportionele maatregel om internetpiraterij aan te pakken.

Hadopi is zelf in zijn nopjes met de three strikes-wet die consumenten eerst waarschuwt voor piraterij en bij de derde keer de internetverbinding dichtgooit. Volgens de organisatie zorgen de meeste mensen al na de eerste waarschuwing dat ze geen illegaal materiaal meer delen.