Apple wordt op de pijnbank gelegd van de Franse fiscus. Dit omdat het bedrijf slechts een schijntje betaalt aan vennootschapsbelasting terwijl het miljoenen euro's aan omzet wegboekt op BV's in Luxemburg en Ierland.

Daarnaast heeft Apple Frankrijk ook nog eens te maken met een onderzoek door de Franse concurrentiewaakhond vanwege mogelijk illegale marketingeisen die Cupertino stelt aan mobiele operators, die de verkoop van de iPhone moeten bevorderen ten opzichte van de concurrerende smartphoneaanbieders,

Volgens L'Expansion, een Franse nieuwswebsite, heeft Apple over 2014 slechts 7 miljoen en over 2013 6,4 miljoen euro betaald aan belastingen, over een omzet van iets meer dan 50 miljoen euro. Dat lijken normale cijfers, maar de Franse Belastingdienst hikt vooral over die opgegeven omzet. Die is veel te laag.

Alle geld gaat naar het buitenland

En dat kan kloppen, want een groot deel van de omzet wordt geschreven op conto van Apple Luxemburg en een ander deel op die van Apple in Cork, Ierland. Naar het Groothertogdom gaat de omzet aan muziek, boeken, games en video's via iTunes die aan Fransen worden verkocht. iTunes Europa zet 2 miljard euro per jaar om.

De verkoop van fysieke spullen in de winkels, dus alle hardware met het bekende logootje erop, levert in Frankrijk liefst 330 miljoen euro op. Maar Apple Frankrijk en Apple Retail Frankrijk zijn beide dochterondernemingen van het bedrijf met vestiging in Cork, Ierland. De personeelskosten daarentegen worden wel direct in Frankrijk geboekt, en dus afgeschreven van de winst, die daardoor wordt verlaagd.

Lees ook: 7 Amerikaanse techbedrijven onder Europees vuur