Na veel gesteggel is de omstreden anti-piraterij wet alsnog aangenomen. Eerder dit jaar verwierp de Hoge Raad het wetsvoorstel nog op verschillende punten. Na aanpassing keurt de raad de antipiraterijwet nu goed. Voorstanders van de wet hopen dat dit een precedentwerking heeft, en dat ook andere landen deze regulering gaan hanteren.

Dit lijkt te werken. Groot-Brittannië stevent af op vergelijkbare wetgeving. Die wordt volgende maand ingevoerd. De Franse muziekindustrie is blij en noemt Frankrijk een "belangrijke speerpunt" in de wereldwijde strijd tegen piraterij, bericht The New York Times.

Afsluitingen vanaf mid 2010

Tegenstanders van de wet hekelen de vaagheid en verstrekkende gevolgen. Zij noemen het een draconische maatregel die niet zal leiden tot het terugdringen van illegale downloads of tot het aanzwengelen van de aanschaf van legale digitale media. Het afsluiten van de internetverbinding zou oneerlijk zijn, omdat het web een steeds belangrijkere rol gaat spelen op zowel commercieel als politiek gebied.

Met het aannemen van de wet wordt een nieuwe instantie in het leven geroepen die waarschuwingsbrieven gaat sturen naar verdachten van het downloaden van illegale muziek- en videobestanden. Na een tweede waarschuwing kunnen boetes worden opgelegd, en een jarenlange afsluiting van het internet. De eerste brieven zouden al vanaf januari verstuurd kunnen worden. De eerste afsluitingen kunnen halverwege 2010 een feit zijn.

Rechter bepaalt

Het grootste verschil tussen het eerste, afgewezen voorstel en de aangenomen wet, is dat er nu een rechter vooraf beslist of iemand afgesloten wordt of niet. Zonder deze tussenkomst zou de vrijheid van meningsuiting worden geschonden, oordeelde de rechtbank. Eerder hebben zowel de Franse Senaat als de Assemblée de aangepaste Hadopi-wet al goedgekeurd.