De tweede internetprovider van Frankrijk, Free, is gisteren begonnen met versturen van de eerste waarschuwingen in het kader va de three strikes wet. Dat vertelde Xavier Niel, oprichter van het moederbedrijf Iliad, gisteren in de Franse krant Les Échos. De provider, met zo’n 25% marktaandeel, zwicht daarmee voor een verordening van de Franse overheid.

Maas in de wet

Die verordening werd door de Franse minister van cultuur, Frédéric Mitterrand, ingesteld nadat Free besloot om geen waarschuwingsbrieven te sturen naar klanten die illegaal materiaal gedownload zouden hebben. Op die manier kregen de klanten nooit een officiële waarschuwing en konden zij ook niet afgesloten worden.

De provider deed dit omdat zij het niet eens is met de three strikes wet en na grondige bestudering daarvan een maas in die wet vond. De providers worden verplicht om adresgegevens door te sturen naar de Franse overheid maar over het versturen van waarschuwingen was niets bepaald. In de wet stond alleen vermeld dat dit via de ISP moest gebeuren, maar hoe precies werd niet vermeld. Nu heeft de Franse regering duidelijk gemaakt dat de provider dit zelf moet doen.

Illegaal

De cultuurminister stelt met het nieuwe decreet het niet versturen van waarschuwingsbrieven (of e-mails) door providers gelijk aan het niet verstrekken van klantinformatie aan de overheid. Providers krijgen een boete van 1500 euro per geval als zij niet aan deze verzoeken van de overheid voldoen. Eerder gold die boete alleen nog als de provider geen klantinformatie aan de internetpolitie verstrekte.

Free ging door de hoogte van die boete overstag en is gisteren begonnen met het versturen van de eerste waarschuwingen. Toch geeft de provider het verzet tegen de three strikes wet nog niet op. Volgens topman Niel is het nieuwe decreet namelijk illegaal.

Slechte wet

De Fransman zegt in Les Échos dat de wet volgens hem een slechte wet is die de piraterij niet oplost. Bovendien is de wet volgens hem makkelijk te omzeilen en heeft de overheid niet gedacht aan de evolutie van piraterij. Niel meent dat er om het piraterijprobleem op te lossen een echt overleg moet komen tussen alle belanghebbenden.

Het standpunt van Free leidde tot onvrede onder concurrenten. Volgens de providers die de wet wel volgen, zou Free een groot concurrentievoordeel verkregen hebben door haar verzet tegen de wet. Niel benadrukt in de Franse zakenkrant echter dat zij totaal geen voordeel uit hun standpunt hebben gehaald.

150.000 downloaders per dag

De Franse three strikes wet ging op maandag 20 december 2009 in. Hadopi, de overheidsinstantie die de wet uitvoert, besloot in de eerste weken 10.000 piraten per dag door te geven aan de providers die daar de gegevens bij te moeten zoeken. Dat aantal zou al snel oplopen tot 150.000 downloaders per dag. Omdat veel providers dat wel erg veel werk vonden besloot de Franse overheid eerder al 65 cent per aanvraag te betalen aan providers.