Vijf grote Franse internetproviders hebben ingestemd om mee te werken met acties tegen muziekpiraten. Indien nodig sluiten ze de abonnees af. Ook is afgesproken om het aanbod van legale muziekbestanden op Franse sites dit jaar verdubbelen tot 600.000.

De overeenkomst is ondertekend door de providers Tiscali, Wanadoo, Noos, Free en Club-Internet, de Franse ministeries van Financi├źn, Cultuur en Industrie en enkele partijen uit de muziekindustrie.

Een woordvoerster van Club-Internet benadrukt overigens wel dat alleen na een gerechtelijke uitspraak het abonnement van muziekpiraten ontbonden zal worden, zo schrijft persbureau AP.

Met deze overeenkomst hopen de providers dat een strenge wet zoals de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act uit 1998 in Frankrijk niet nodig is. Deze wet stelt internetproviders financieel aansprakelijk als zij geen actie ondernemen tegen muziekpiraten.

De providers zullen verdachte internetters een waarschuwing sturen als een muziek- of filmmaatschappij daarom vraagt. Als er niet op de waarschuwing wordt gereageerd, volgt een rechtszaak en worden de abonnees mogelijk afgesloten. Tegen het einde van dit jaar zullen de eerste Franse internetters vervolgd gaan worden, zo is de verwachting.